Dinamo Devir İşlemleri 2025(Yeni Firma Dönemi ile)


İÇİNDEKİLER 


1. Devir Almadan Önce........2

2. Devir İşlemleri Girişi ve Yeni Firma Açılması........3

3. Devir İşlemleri........4

4. Yeni Firma Açıldıktan Sonra Kontrol Edilmesi Gerekenler........8

5. Cari Hesap Açılışlarının Önceki Yıldan Elde Edilmesi........10

6. Muhasebe Açılış ve Kapanış Fişi........11

7. Stok Açılışı ve Devredilmesi........12

8. Çek / Senet Sistemi Hakkında Uyarı........14


1.Devir Almadan Önce 

Devir alınacak firmalar için YENİ dönem açılmalıdır. Yeni Firmada Ayarların Alınacağı Örnek / Önceki Dönem Veri Tabanından Kayıtları Kopyala alanında Önceki dönemden kopyala seçilir ve Firma Kodu ve Önceki Dönem bilgisi girilir.

  



NOT: Bu aşamada yeni dönem yaratılarak standart tanımlar, kullanıcılar, sabit tanımlamalar, özelleştirmeler gibi bazı devirler yapılır. 

 

NOT: Devir işlemi esnasında Önceki Dönem hiçbir kullanıcı tarafından KULLANILMIYOR olmalıdır! 

 

Devir işlemleri içinde 2 farklı işlem vardır, bunlar: 

 

  1. Bir kez devredilebilecek bilgiler (Kart Tanımları, Çek/Senet, Sipariş, MPS gibi devirler) 

 

  1. Çok kez devredilebilecek bilgiler (Cari Hesap Açılışı, Stok Açılışı, Muhasebe Açılışı) 

 

Bu iki tür işlemden ilki olan “BİR KEZ devredilebilecek olanlar’’ için dikkatli olmak ve aşağıdaki noktaları gözden kaçırmamak gereklidir. 

 

  1. Bir Kez devredilebilecek olan kayıtlar: KART devirleri, ÇEK/SENET Devirleri, SİPARİŞ (Satış ve Satınalma), MPS... Diğer bir deyimle Cari Hesap Açılış, Stok Açılış, Rezervasyon Açılış ve Muhasebe Açılış dışında kalan her türlü kayıt sadece 1 kez devredilmelidir. 

 

  1. Bu işlemlerde öncelik sırasına dikkat edilmelidir, örneğin stok açılış veya sipariş kayıtlarının devri için öncelikle Stok Kartları ve Cari Hesap Kartları devredilmiş olmalıdır. 

 

Öneri: Kullanıcılarınıza (özellikle devir işlemlerini yapacak olanlara) işlem yaparken hangi yıla ait bir şirket içinde olduklarını izlemelerini hatırlatınız. Bunun için ekranların sağ alt kısmında bulunan mavi bant size yardımcı olacaktır. En kısa sürede işlemlerinizi bitirebilmeniz için lütfen bu dokümanı okuyunuz ve aşamaları burada olduğu gibi uygulayınız.  

3.Devir İşlemleri Girişi ve Yeni Firma Açılması 

 Bu ekranda isim ve şifre bölümüne UPGRADE ve bu kullanıcının şifresini yazmalısınız. Eğer hiç değiştirmedi iseniz bu kullanıcının şifresi UPGRADE’ dir. (UPGRADE sistem yöneticisinin kullanıcı ismidir ve program için özel anlamı vardır.) 

 

Bu aşamadan sonra Firmaya Yeni Dönem Ekle kısmına girilecektir. 

2.1. Yeni Firma Açılması 

Karşınıza gelen yukarıdaki ekrandan öncelikle yeni yaratılacak firmanın kodu yazılır. Veritabanına bağlanması için bağlantı cümlesi eklenir ve test et(Adım 1) butonuna basılır. Eğer başarılı ise dizin yaratılır(Adım 2) ve tabloları boş olarak yarat(Adım 3) butonuna tıklanır. Daha sonra firmanın çalışabilmesi için gerekli olan alt bilgilerin kopyalanacağı, var olan bir firmanın kodu yazılır, seçenekler seçilir ve butona tıklanır(Adım 4). 

 

Yeni firmanın çalışacağı cari dönem tarihleri girilir ve çalışma parametrelerini ayarla tıklanır(Adım 5) ve firma kullanıma hazırdır. 

 

Önemli Not 1: Bu aşamanın bitiminde yeni açtığınız şirket(leri) Kullanıma Aç Kapa bölümünden kullanıma kapatmanızı öneririz. 

 

Önemli Not 2: Eğer şirketlerinizi kullanıma kapatır iseniz işiniz bittiğinde tekrar açmayı (aynı bölümden) unutmayınız. 

3.Devir İşlemleri

3.1. Kart ve Toplu Devredilen Dosya Kısmı

Bu aşama 3 kısımdan oluşur dosyalar, mesajlar ve kullanıcı tanımlı alanlardır. Aşağıdaki ekranda gördüğünüz listeden istediklerinizi seçerek yeni şirketinize aktarabilirsiniz. Eğer neleri aktaracağınızdan emin değilseniz tümünü işaretleyebilirsiniz. Daha sonra ”Devir Al” tuşuna basarak işlemi başlatınız. 

 


3.1.  1.Kısım “Tümünü Devret”

Bu kısımda Firma kodu seçilir. Bilgilerin alınacağı eski dönem ve bilgilerin kopyalanacağı yeni dönem seçilir ve tüm bilgileri devret butonuna tıklanır. Bu seçenek ile eski firmanın tüm içeriği yeni firmaya kopyalanır. 

 

Tablo Kopyalama Seçeneği tabında aşağıdaki alanların seçilmiş olması gerekmektedir.  

 3.1.    2.Kısım “Detaylı Devir Seçenekleri” 


Bu ekranda ise devredilecek tüm bilgileri kullanıcı seçer. Devredilecek seçenekler seçilir ve devir al butonu tıklanır. 


3.1.    3.Kısım -Mesajlar


Bu ekran mesaj aktarımını gerçekleştirir. Kullanıcı ister tüm mesajları aktarır ister tabloları seçer ve devir al butonu tıklanır. 


3.1.    4.Kısım “Kullanıcı Tanımlı Alanlar” , “Kullanıcı Tanımlı Tablo Devri” ve “Belge Onay Bildiriminin Devri”



Bu ekran kullanıcı tanımlı alanların aktarımını gerçekleştirir. Kullanıcı ister tüm alanları aktarır ister tabloları seçer ve devir al butonu tıklanır. 


KTT tabloların hepsi devredilir.


Belge onay devri kısmında da istenilen ana tabloların adı girilerek devir yapılır.




3.1.    5.Kısım “Satış, Satınalma Siparişleri Bakiyelerinin Devri”



Not: Detaylı devir seçenekleri ekranında Satış, Satınalma Siparişleri Bakiyelerinin devri yapılmışsa, bu ekranda aşağıdaki alanlar seçilip yeniden devret denebilir. Aktarılan verileri kontrol edecektir.  


4.Yeni Firma Açıldıktan Sonra Kontrol Edilmesi Gerekenler 

Yeni Firma Açıldıktan Sonra Kontrol Edilmesi Gerekenler                                       

Yeni firma yaratıldıktan sonra ilk olarak ilgili firma parametreleri kontrol edilmelidir.  Aşağıda verilen parametreler muhakkak kontrol edilmeli ve firmanız için uygun değerlerle doldurulmalıdır. 


EAR_CF EAR_CR… 


“EAR” ile başlayan parametreler; görevleri her bölüm için ayrı ayrıdır ve işlem yapılabilecek ilk tarihi kontrol etmektir. Eğer parametreler önceki yıl tarihlerini içeriyorsa, kullanıcı yeni yıla kayıt yapamayacaktır. Dolayısıyla yılın ilk günkü değerini “01/01/2025” almalıdır. 


LAT_CF LAT_CR…  

 

“LAT” ile başlayan parametreler; görevleri her bölüm için ayrı ayrı, işlem yapılabilecek son tarihi kontrol etmektir. Eğer parametreler önceki yıl tarihlerini içeriyorsa kullanıcı yeni yıla kayıt yapamayacaktır. Dolayısıyla yılın son günkü değerini “31/12/2025” almalıdırlar. 



ML_YILB parametresi; mali yılbaşının girildiği tarihtir. Firmanın mali yılbaşı tarihi bu parametreye işlenmelidir. 


_DVOK_CS parametresi; sistemde, Çek/Senet devri önemli bir aşamadır. Eğer devir yapılmadan önce herhangi bir çek veya senet işlemi yapılmışsa, program devir işlemini yapmamaktadır. Bu yüzden çek/senet devirlerinin yapıldığını ifade eden parametre vardır. Eğer bu parametre değeri “E” değilse program, kullanıcıların çek/senet işlemi yapmasına müsaade etmez. Dolayısıyla devir işlemi yapılıncaya kadar bu parametre “H” değerini korumalıdır. Çek/Senet devri yapılmadığı ve bu parametre de özellikle değiştirilmediği sürece sistem ilk değer olarak “H” değerindedir.  

 

_DVOK_MP parametresi; sistemde, MPS devri önemli bir aşamadır. Eğer devir yapılmadan önce herhangi bir MPS işlemi yapılmışsa, program devir işlemini yapmamaktadır. Bu yüzden MPS devirlerinin yapıldığını ifade eden parametre vardır. Eğer bu parametre değeri “E” değilse program, kullanıcıların MPS işlemi yapmasına müsaade etmez. Dolayısıyla devir işlemi yapılıncaya kadar bu parametre “H” değerini korumalıdır. MPS devri yapılmadığı ve bu parametre de özellikle değiştirilmediği sürece sistem ilk değer olarak “H” değerindedir (versiyon 5.45 ve sonrası için).  

 

_DVOK_SE parametresi; sistemde, satış ve satınalma siparişleri, imalat emri, satınalma talebi, satış teklifi ve satış sözleşmelerinin devri önemli bir aşamadır. Eğer devir yapılmadan önce, bu programlarla ilgili herhangi bir işlemi yapılmışsa, program devir işlemini yapmamaktadır. Eğer bu parametre değeri “E” değilse program, kullanıcıların bu programlarda işlem yapmasına müsaade etmez. Dolayısıyla devir işlemi yapılıncaya kadar bu parametre “H” değerini korumalıdır. Satış ve satınalma siparişleri, imalat emri, satınalma talebi, satış teklifi ve satış sözleşmelerinin devri yapılmadığı ve bu parametre de özellikle değiştirilmediği sürece sistem ilk değer olarak “H” değerindedir (versiyon 5.45 ve sonrası için).  

 

Entegrasyon Tipleri ve Tarih Aralığı Tanımı; 

Entegrasyon programlarına, entegrasyon yapacağı tarih aralığı söylenmeli ve işlem yapılacak yılı kapsamalıdır. Bu tanım Muhasebe > Muhasebe Entegrasyonu > Muhasebe Entegrasyon Sabit Tanımları > Genel Tanımlar > Entegre Edilecek ve Edilmeyecek Fiş Türleri Tanımı (TABL8E) bölümünden yapılır. Tanım evrak türlerine göre yapılabileceği gibi evrak türü alanı boş bırakılarak tüm evraklar için tek satırda tanım yapılabilir. 

NOT: Bu aşamalar tamamlandığında Bakiye Devirleri henüz yapılmamış durumdadır.  

Bakiye Devirleri DEVİR İŞLEMLERİNİN 2. safhasını oluşturur ve 1’den fazla kere yapılabilirler (Stok Açılışları sistemi negatife zorlamadıkları sürece tekrarlanabilir, Cari Hesap ve Muhasebe Açılışları ise istendiğinde tekrarlanabilir).  


 5. Cari Hesap Açılışlarının Önceki Yıldan Elde Edilmesi

Kullanılması gereken program Finans menüsünde Cari Hesap Açılış Fişidir. Programa girildikten sonra işlevler menüsünden ”Başka Firmadan Açılış Kopyala” seçilir ve karşınıza aşağıdaki ekran çıkar. 



Bu ekranda cari hesap bakiyelerinin hesaplanıp alınacağı firma seçilir. Fiş satırları için gerekli olan açıklama ve nitelik girildikten sonra aşağıda detaylı olarak anlatılan devir alınma şekli seçildikten sonra “İşlemi Yap” tuşuna basarak hesaplatma başlatılır. 

 

Cari hesap bakiyelerinin hesaplanmasında üç türlü devir alma şekli vardır. Bunlar: 

 

  1. Ortalama Vade ve Belirtilen Vade Farkı Oranı İle 
  2. Açık Hareket Detayları ve Hareket Vade Farkı Oranı İle 
  3. Eşleştirilmemiş hareketlerin devri (eşleştirmeyi kullandığınız cari hesaplar için veya tümü) 

 

İlk şekilde bir cari hesabın bakiyesi öncelikle hesaplanır. Sonra bu bakiyeyi oluşturan evrakların ortalama vade tarihi hesaplanarak, her cari hesap bir satır olmak üzere yazılır. İkinci şekilde ise cari hesabın bakiyesini oluşturan evraklar (her evrak bir satır olmak üzere) vade tarihleri ile beraber yazılır. 

 

Kullanıcının dikkat etmesi gereken son nokta ise dövizli hareketlerin açılışının nasıl yapılacağıdır. Normal şartlarda cari hesaplar işlem gördükleri döviz cinsleri ile devredilir. Ancak alt kısımda yer alan birleştirme seçeneği işaretlenir ise program tüm dövizleri unutup işlemin yapıldığı zaman belirlenen TL tutarlarını baz alarak tek bakiye hesaplar ve bunu TL olarak devreder (TL parametresi işaretlenmelidir). Cari Hesap Devirleri Hakkında Notlar: 

 

  • Devir işlemi defalarca yapılabilecek bir özelliğe sahiptir. Yani önceki yılda yapılan herhangi bir düzeltme yeni firmaya tekrar devir yolu ile aktarılabilir. (Eşleştirmeli yapılan devirlerde yeni yıl içinde de eşleştirme başladı ise bu mümkün olmayabilir). 

 

  • Devir işlemi birden fazla fiş ile de yapılabilir.  


 6. Muhasebe Açılış ve Kapanış Fişi 

6.1. Kapanış Fişi 

Muhasebe hesapları kapatılacak şirket içinde iken Muhasebe menüsü içinde yer alan Kapanış Fişi program çalıştırılır, yaratılan fiş ilgili şirketin “Kapanış Fişi” olarak kaydedilir. 

Dipnot: Önce kapanış fişi daha sonradan açılış fişi yapılır.

 

Notlar: 

  • Kapanış işlemi sonraki yıla ilgili devirler yapıldıktan sonra yapılmalıdır. 
  • Kapanış işlemi defalarca yapılabilecek bir özelliğe sahiptir. Yani yapılan herhangi bir düzeltme sonrası ilgili kapanış fişleri silindikten sonra, kapanış işlemi yeniden yapılabilir.  
  • Kapanış işlemi birden fazla fiş ile de yapılabilir.  

 


6.2. Açılış Fişi  

Muhasebe menüsünden Muhasebe Açılış Fişi programı ile yeni şirketinizin Açılışı Fişi hesaplanabilir.  Önceki Dönem Firma Kodu kısmına kaynak firma seçilir ve “İşlemi Yap” tuşuna basılarak fiş hesaplattırılır. Bu fiş kayıt edildiğinde açılış işlemi tamamlanmış olur. 

 

Notlar: 

 

  • Devir defalarca yapılabilecek bir özelliğe sahiptir. Yani önceki yılda yapılan herhangi bir düzeltme sonrası ilgili kapanış fişleri silindikten sonra, devir işlemi yeniden yapılabilir.  
  • Devir işlemi birden fazla fiş ile de yapılabilir.  

7. Stok Açılışı ve Devredilmesi

7.1. Stok Açılış Fişi

  

Stok > Dönem Başı Açılış / Devir İşlemleri > Stok açılış fişi ekranına girilir. Mevcuttaki tüm depolar için yeni belge açarak işlem yapılır.  


İşlevler > Önceki dönemden açılış miktarlarını kopyala tıklanır.  



Önceki dönem firma kodu seçilir. İlgili depo seçilir. İşlemi Yap ile aktarım yapılır.  


Not: Yaşlandırmalı stok hareketi oluşturmak isteniyorsa bu seçenek işaretlenmelidir 



7.2. Stok Rezervasyon Açılış Fişi  

Stok > Dönem Başı Açılış / Devir İşlemleri > Stok rezervasyonları açılış fişleri ekranına girilir. Mevcuttaki tüm depolar için yeni belge açarak işlem yapılır. İşlevler > Başka Firmadan Rezervasyon kopyala denir. 



Depo için boş bırakıp tüm depolar için işlem yapılabilir. Rezervasyondaki tüm statüler için yeni belge oluşturarak işlem yapılmalıdır.  


8. Çek/Senet Sistemi Hakkında Uyarı

Çek/senet devri bir kez yapılabilir. Bu yüzden yeni açılan firmada devir işlemi bitene kadar çek/senet işlemleri yapılmamalıdır.  

 

Eğer yeni açılan firmada çek/senet işlemleri yapılmışsa önce işlemlerin tümü sonra da ilgili çek senet dosyaları silinmeli, devir yapıldıktan sonra da işlemler tekrarlanmalıdır. 

 

Devir sonrasında geçmiş yıla ait şirkette yapılan Çek / Senet İşlemleri yeni şirket içinde “Düzeltme Bordrosu” seçeneği ile tekrarlanmalıdır. Bu seçenek her çek /senet bordrosuna eklenmiştir (d7000’de bu işlem düzeltme bordroları – Bakım kısmında yapılmakta idi, Dinamo’ da ise normal işlemlerin içine bir seçenek olarak eklenmiştir.