Dinamo Devir İşlemi 2025 (Aynı Firma Dönemi ile)
Dinamo Devir İşlemi 2025 (Aynı Firma Dönemi ile)
İÇİNDEKİLER
- Devirsiz Dönem Açılışı Parametre Ayarları ................................................................................. 2
- Konsolidasyon / Mali Dönem (Defter) Tanımları ........................................................................ 3
- Muhasebe Açılış ve Kapanış Fişi ..................................................................................................4
- Devirsiz Yeni Dönem Açılışı
Dinamo’ da devirsiz yeni dönem açılışı için birkaç firma parametresini kontrol etmek ve değiştirmek gerekmektedir. Bu parametrelerin değiştirilmesi işlem için yeterli olacaktır.
Bu parametreler;
LAT_CF, LAT_CR, LAT_FR, LAT_FT, LAT_IT, LAT_KS, LAT_MH, LAT_SA, LAT_SF, LAT_SP, LAT_SS, LAT_ST dır. Bir başka tarifle LAT_PS- dışındaki tüm LAT ile başlayan firma parametreleridir. (“LAT” ile başlayan parametrelerin görevleri her bölüm için ayrı ayrı, işlem yapılabilecek son tarihi kontrol etmektir. Eğer parametreler önceki yıl tarihlerini içeriyorsa kullanıcı yeni yılda kayıt yapamayacaktır. Dolayısıyla yılın son günkü değerini “31/12/2021” almalıdırlar. Her sene başında bu değeri 1 sene öteleyerek kullanabilirsiniz).
Kapanan mali yıla (2020) ait işlemler tamamlandığında ise başlangıç tarihlerini kısıtlayan ayarlar tek tek işleme kapatılmalıdır. Örnek olarak stok işlemleri tamamlandığında stok işlemleri, cari hesap mutabakatları sonrası cari hesaplar, muhasebe işlemleri sonrası da muhasebe kayıtları kapatılmalıdır. Dönem kapatma ile ilgili ayarlanması gerekecek firma parametreleri EAR ile başlayanlardır. EAR_ST, EAR_CR, EAR_MH en çok kullanılacak olanlarıdır.
Bu parametrelere Sistem > Özelleştirme Tanımları > Parametre Tanımları programından giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
Kod kısmında ilgili kod çağırılarak Metin kısmında tarih düzeltmesi yapılır.
Ayrıca yine parametre tanımlarında “ML_YILB” tarihi ilgili dönemin başı olarak seçilmelidir.
Genel muhasebe takip eden firmalar Muhasebe > Muhasebe Entegrasyon Sabit Tanımları > Genel Tanımlar > Entegre Edilecek ve Edilmeyecek Fiş Türleri Tanımı programında ilgili tarih aralığını düzeltmelidir.
2.Konsolidasyon / Mali Dönem (Defter) Tanımları
“DEVİRSİZ” çalışmada yasal defterler ve mizan benzeri mali raporlar ve çıktılar için ise kullanıcılar dönem seçimi yaparak liste alınmalıdır. Dönem tanımı Dinamo’ da konsolidasyon kodu olarak geçmektedir. İlgili döneme ait varsayılan konsolidasyon kodu tanımlanarak, her işlemin otomatik dönem tanımı alması sağlanır. Konsolidasyon tanımı için Muhasebe > Açılış/Kapanış ve Enflasyon Düzeltme İşlemleri > Konsolidasyon / Mali Dönem(Defter) Tanımları programından yapılır. İlgili dönem kodu ve geçerli olduğu tarih aralığı girilerek varsayılan olarak işaretlenir.
Eğer devirsiz işleme yeni başlıyorsanız şimdiye kadar olan evrakların konsolidasyon / mali dönem tanımı alması için Muhasebe > Açılış/Kapanış ve Enflasyon Düzeltme İşlemleri > Konsolidasyon / Mali Dönem(Defter) İşlemleri programı ile dönem tanımı olmayan evraklara konsolidasyon / dönem ataması yapabilirsiniz. Burada dönem ataması yapılacak tarih aralığı seçilerek atanacak konsolidasyon koduna ilgili dönem seçilerek atama işlemi yapılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra Bakım İşlemlerinde muhakkak ilgili muhasebe tablolarına ait bakım işlemi çalıştırılmalıdır (Toplu Konsolidasyon Ataması dokümanından veya youtube videosundan faydalanabilirsiniz ya da Birleşik Yazılım Destek Sistemi üzerinden bilet açarak bu konuda destek alabilirsiniz).
3.Muhasebe Açılış ve Kapanış Fişi
3.1Kapanış Fişi
Muhasebe hesapları kapatılacak şirket içinde iken Muhasebe menüsü içinde yer alan Kapanış Fişi program çalıştırılır, yaratılan fiş ilgili şirketin “Kapanış Fişi” olarak kaydedilir.
Dipnot: Önce kapanış fişi daha sonradan açılış fişi yapılır.
Notlar:
- Kapanış işlemi sonraki yıla ilgili devirler yapıldıktan sonra yapılmalıdır.
- Kapanış işlemi defalarca yapılabilecek bir özelliğe sahiptir. Yani yapılan herhangi bir düzeltme sonrası ilgili kapanış fişleri silindikten sonra, kapanış işlemi yeniden yapılabilir.
- Kapanış işlemi birden fazla fiş ile de yapılabilir.
3.2 Açılış Fişi
Muhasebe menüsünden Muhasebe Açılış Fişi programı ile yeni şirketinizin Açılışı Fişi hesaplanabilir. Önceki Dönem Firma Kodu kısmına kaynak firma seçilir ve “İşlemi Yap” tuşuna basılarak fiş hesaplattırılır. Bu fiş kayıt edildiğinde açılış işlemi tamamlanmış olur.
Notlar:
- Devir defalarca yapılabilecek bir özelliğe sahiptir. Yani önceki yılda yapılan herhangi bir düzeltme sonrası ilgili kapanış fişleri silindikten sonra, devir işlemi yeniden yapılabilir.
- Devir işlemi birden fazla fiş ile de yapılabilir.