İşyeri Bilgileri ( IDARI00)
İŞYERİ BİLGİLERİ (IDARI00)
1. İşyeri Bilgiler
İşyeri bilgilerini ayarlamak için sistem > Sabit Tanımlar..> İş Yeri Bilgileri sekmesine gidilir.
İşyeri bilgilerinde karşımıza ilk olarak işyeri bilgilerimizin (unvan , vergi/sicil no, beyanname bilgileri) girilmesi gereken kısım çıkar. Burada girilen bilgiler, faturalarda, e-arşiv faturalarda ve irsaliyede görünecek bilgileri çekildiği yerdir.
- İşyeri Bilgileri-2
İşyeri Bilgileri-2 tabında ise TÜRMOB özelliğini kullanabilmek için entegrasyon anahtarı (API Key) girildiği kısımdır.
- Banka Bilgileri
Banka bilgileri tabı farklı para birimi hesaplarını , pasif/aktif olarak girebileceğimiz tabdır. bu kısım kamu faturalarında fatura kesildiğinde ödeme bilgilerine gelmektedir.( faturalarda da eklemek istenirse tabluxdaki banka bilgileri ile görüntüye eklenmelidir.)
- E-beyanname Düzenleme Bilgileri
E-beyanname Düzenleme Bilgileri tabı 3 kısma ayrıldığını söyleyebiliriz. Birinci kısım Mükellefin bilgilerinin olduğu alandır. Bu alandan sonra Beyannamenin hangi Sıfatla Verildiği kısmı gelir bu kısımda da istenilen bilgiler doldurulduktan sonra Beyannameyi Düzenleyen bilgileri yer almaktadır. E-Beyanname için doldurulması gereken kısım burasıdır.
- E-fatura tedarikçi bilgileri
E-Fatura tedarikçi bilgileri faturayı kesen kişinin bilgilerini olduğu alandır. Bu alanda Faturayı düzenleyen adi, web sitesi, VKN, adres bilgileri vs.. girilmesi gereken kısımdır. Bu alanda dikkat edilmesi gereken kullanıcı kodu kısmıdır. Kullanıcı kodu kısmı “*” olarak seçilirse DinamoERP kullanan herkesin aynı tedarikçi bilgileri ile fatura kesimi yapılır. Ama daha spesifik bir ayrım yapılmak istenirse kullanıcı seçilerek ayrım yapılabilir. Ama burada dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise “*” seçili olan satır üstte kullanıcı ayarı yapılmış alan alta olursa uygulama üsttekini okuyacağı için herkes için olan ayarı okuyup ayarlama yapmayacaktır. Spesifik olan satırların yukarıda olması gereklidir.
- E-fatura imza/ Mühür Bilgileri
E-fatura imza/ Mühür Bilgileri tabında da fatura için bilgiler yer almaktadır. İmzalayan ID / URI bilgileri, Adı , VKN bilgileri , adres ve e-posta bilgileri bulunmaktadır. Bu alanlar doldurttuktan sonra dikkat edilmesi gereken şey Tedarikçi bilgilerinde de olduğu gibi Kullanıcı kodu alanındaki seçim ve satır düzenidir.
- E-fatura Düzenleme Ayarları
E-fatura Düzenleme Ayarları tabında ilk olarak oluşturulacak faturanın UBL’inin nasıl başlayacağına dair bilgiler girilir. Fatura ve ihracat için üç harf girilir. Daha sonradan hangi efaturada bunun kullanılacağı seçilir. (Örneğin SMM ticari faturalarda kullanılsın gibi seçimler yapılabilir.) Kullanılan entegratör firması da seçilir. Buradaki kullanıcı kodu tedarikçi ve mühür bilgileri ile aynı özelliği taşır. “*” seçili ise tüm kullanıcılar için geçerlidir. Ama istenilen kullanıcı seçilirse sadece o kullanıcı bu Seri Numarasını kullanarak işlem yapabilir.
E-fatura düzenleme ayarlarında önemli diğer bir alan dosya uzantılarıdır.
Dinamonun bulunduğu uzantıya Fatura için dosya açılır ve istenilene göre html dosyaları için içine ayrı bir klasör (HTML) oluşturulur. Satınalma faturaları için de fatura klasörünün içine “satınalma” klasörü oluşturulabilir. Yine isteğe göre html ayrı yerde tutulmak istenirse satinalma klasörünün içinde html klasörü oluşturulabilir. Klasör uzantıları Dizinler için ayrılmış alana tek tek yazılmalıdır. Oluşturulan faturalar bu klasörlerin içine oluşturulacaktır.
- E-Defter Düzenleme Ayarları
E-Defter Düzenleme Ayarları tabının içinde ise sadece dosya dizinleri ayarlamaları bulunmaktadır.
Dinamonun uzantısının bulunduğu dosyaya e-fatura gibi e-defter için dosya açılır.
Bu dosya dizininde E-defter ayarları içindeki gerekli alanlara yazılır. Bu sayede defter oluşturulacağı zaman defterin nereye oluşturulacağı belirlenmiş olur.
- E-Arşiv Düzenleme Ayarları
E-Arşiv Düzenleme Ayarları tabında ise fatura ve defter için yapılan dosya uzantıları alanı mevcuttur. Ek olarak faturadaki gibi arşivde de Seri numarası yazılması gereklidir. Kullanıcı kodu alanı da seri numarasına bağlı olarak istenilen kullanıcıya istenilen seri numarası verilebilir. Dinamonun uzantısının bulunduğu dosyaya e-fatura gibi e-arşiv için dosya açılır.
Açılan klasörün uzantısı e-arşiv düzenleme ayarları alanında bulunan dizin alanlarına yazılır. Bu sayede e-arşiv oluşturulacağı zaman faturanın nereye oluşturulacağı belirlenmiş olur.
*Burada faturanın gönderim şekli de belirlenebilir.
- E- İrsaliye düzenleme ayarları
E-irsaliye düzenleme ayarları tabında e-fatura ve e-arşivde olduğu gibi öncelikle kullanıcı kodu ayarı vardır. Burada Seri numarasına göre kullanıcı kodu seçilebilir. “*” seçili ise tüm kullanıcılar için geçerlidir.
Burada farklı olarak ‘Sevk irsaliyesinin Yaratıldığı Modül Kodu’ vardır. Bu alanda 4 modül kodu için ayrı seri numaraları ataması yapılabilir. İrsaliye için de bir klasör oluşturulur.
Klasörün içine Gelen , giden ve görsel için HTML dosyaları oluşturulabilir. Dosya uzantısını ilgili yere yazılması ile dizin oluşturma işlemi yapılmış olur.