Satış Faturası Muhasebe Katma Değer Vergisi (KDV) Hesapları Bağlantısı Tanımı
Satış Faturası Entegrasyonu-KDV Hesapları Tablosu
Entegrayon tanımları muhasebe kurulumunda bir kez yapıldıktan sonra satış faturalarında ve
irsaliyeli satış faturalarında KDV hesaplarının muhasebede hangi hesaplara gitmesi bu tabloda belirtilmektedir.
1.ADIM: Muhasebe>Muhasebe Entegrasyonu>Muhasebe Entegrasyonu Sabit Tanımları>Satış Faturaları Muhasebeleştirme (Muhasebe Entegrasyonu) Tanımları> Satış Faturası Muhasebe Katma Değer Vergisi (KDV) Hesapları Bağlantısı Tanımı ekranı açılır. (Resim1)
Resim1
2.ADIM: Yeni diyerek bir belge alınır. Burada aktif bir adet belge olmalıdır. Aynı anda birden fazla belge aktif olamaz. (Resim2)
Resim 2
- Tanımlama tablosunda dar bir kriter vererek özel tanımlama yapmak yerine genel bir tanımlama yapmak önemlidir. Bu tanımlama ile yeni eklenen kartlarda süreçler otomatize edilebilmektedir.
- Bu durumda her bir stok kodu veya her bir cari için muhasebe hesabı tanımlamasının yapılması gereksiz bir yoğunluk olacaktır.
- İlk kriter olarak Fatura Niteliği ve KDV oranı belirlenmelidir. (Resim3)
Resim3
- İkinci kriter olarak stok kodlarında veya cari kartlarda tanımlanan grup kodları verilebilir. Bu yöntem ile tüm stok kodlarını veya carileri yazmak yerine filtrelemeyi daraltıp belirlenen grup kodlarının hangi KDV Muhasebe Hesap Numarasına aktarılacağı tanımlanmış olur. Bu sayede yeni bir stok kodu eklendiği zaman grup koduna dikkat edilerek ekleme yapılır ise tanım tablosunda güncelleme yapmaya gerek kalmayacaktır. (Resim4)
Resim4
- İade işlemi yapılacak ise İade İşlemleri tabında E seçilmelidir ve iade niteliğindeki belgelerde KDV hangi hesaba gidecek ise onun tanımlaması yapılmalıdır. (Resim5)
- Geçerlilik tarihi tabında bu kriterlerde belirtilen muhasebe hesabına gidecek olan entegrasyon için bir süre aralığı belirlenebilmektedir.
Resim5
NOT: Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, tablonun özelden genele doğru sıralanmasıdır. Entegrasyon tablosunda dar bir kriter verilerek entegre edilebiliyorken genel bir tanımlama yapılarakta tek bir hesaba entegre edilebilir. Bu tablo oluşturulurken dar kriterli satırlar en üstte olmalıdır. Programda tablo okunurken ilk satırdan okumaya başlar ve o satırda belirtilen muhasebe hesabına göre entegrasyon yapar.
3.ADIM: Verilen kriterler doğrultusunda belirlenen KDV oranının takibi hangi hesapta yapılacak ise Muhasebe Hesap No alanında o hesap seçilmelidir ve belge kaydedilmelidir. (Resim6)
Resim6