SATINALMA SİPARİŞİ OLUŞTURMA

Satın alınacak mal veya hizmetler için tedarikçilere açılan siparişlerin sisteme kaydedildiği ve takibinin yapıldığı ekrandır. Satınalma Siparişi ilgili Satınalma Talebini kapatabildiği gibi Satınalma İrsaliyesi (Satıcı İrsaliyesi ile Depoya Giriş Fişi) veya Satınalma İrsaliyeli Faturası ile de Satınalma Siparişini kapatabilir. 



1.ADIM: Satınalma>Satınalma Siparişi (Tedarikçiye) (STOK46) modülüne gidilir. (Resim1)


Resim1


2.ADIM: Yeni diyerek bir belge alınır. Tedarikçi bilgileri girilmelidir. (Resim2)


  • Satınalma bölümü herhangi bir siparişi mal kabulüne kapatabilir. (Mal Kabulüne Engel = E : Evet. Sevk Engellenmeli) Bu durumda depo girişi yapılamaz ve sistem uyarıda bulunur. Bu alanın tiklenmesi ile firma içinde birçok yere bilgi vermeye ve uyarılarda bulunmaya da gerek kalmamaktadır. 
  • Bir Satınalma Siparişi birden fazla satıcı irsaliyesi ile de kapatılabilmektedir. Tedarikçi bir siparişi birkaç kere çağırabilir. (Mal Kabulüne Engel = H: Hayır. Sevkiyat Yapılabilir)


Resim 2


  • Fiyat Listelerinden otomatik olarak fiyatlandırma yapılabilir. Tedarikçi firmalar için özel fiyatlandırma tabloları yapılarak siparişe otomatik olarak getirilebilir. (Resim3)
  • Grup kodları kullanılarak siparişler gruplanabilir ve kullanılan gruplar bazında raporlama yapılabilir. (Resim3)
  • Sevk adresi bilgileri girilebilir. Bazı durumlarda sevk adresi firmanın kendi adresi olmayabiliyor ya da deposu başka bir yerde olabiliyor. Bu durumlarda sevk adresi alanı kullanılabilir. Tanımlaması yapılan sevk adresi adres kodu seçilerek siparişte çağırılabilir. (Resim3)


Resim3


3.ADIM: Detay 1 tabından Satınalma Siparişi oluşturulabilir. Stok Kodu, Sipariş Miktarı, Birim Fiyat, Teslim Tarihi ve Revize Teslim Tarihi bilgileri girilmelidir. (Resim4)


Resim4


4.ADIM: Detay 2 tabından Satınalma siparişine ait açıklamalara, teslim/revize teslim tarihi sevk bilgileri gibi bilgiler görülebilmektedir. (Resim5)


Resim5


5.ADIM: Tedarikçilerden alınan teklifler tabından tedarikçilerden alınan tekliflerin girişleri yapılabilir. Burada girilen tedarikçilerden gelen teklif bilgiler takip amaçlıdır. (Resim6)


Resim6


6.ADIM: Satınalma Talebi Satınalma Siparişine dönüştürülebilir. Böylece talep bakiyeleri de izlenebilir. (Resim7, Resim8)

  • Talep seçimi tabında kriter vererek Süz işlemi ile talepler listelenebilir. Aktar butonu ile istenilen talepler siparişe çağırılabilir. (Resim7)
  • Son Satınalma Bilgileri butonu ile satırlarda gelen talepler ile ilgili Satınalma teklifi var mı? Aktarıldı mı? gibi bilgilere ulaşılabilmektedir. (Resim7)
  • Talep Listesi Toplu Sipariş Açma butonu ile seçilen cari için oluşturulan birden fazla talep birleştirilerek siparişi açılabilmektedir. (Resim8) 


Resim7


Resim8


6.ADIM: Tedarikçiye ait tüm siparişler Sipariş Satırları Listesi tabından görülebilir. Tarih aralığı veya Açık/Kapalı/ Tümü gibi kriterler verilerek sipariş satırlarına ait detaylı bilgilere ulaşılabilir ulaşılabilir. (Resim9) 


Resim9


7.ADIM: Sipariş Dip Notları tabından siparişe not eklenebilir. (Resim10)


Resim10


8.ADIM: Liste tabından kriter vererek süzme butonu ile siparişler listelenebilir. Yükle butonu ile de siparişe gidilebilir. (Resim11)


Resim11


9.ADIM: Ödeme Planı tabında sadece bilgi veya not alma amacıyla kullanılabilmektedir. Bu bilgilerin sistemin diğer işlevleri üzerinde bir etkisi yoktur. Kayıtlar işlem amacıyla kullanılamaz.  (Resim12)


Resim12


  • Kaydet diyerek Satınalma Siparişi oluşturulur.