MÜŞTERİ İADE İRSALİYELİ FATURASI 


Müşteri İade İrsaliyeli Faturası (Satıştan İade), müşterinin satın almış olduğu ürünleri iade etmesi durumunda düzenlenen belgedir. İrsaliyeli fatura olması hem ürünün iadesi sırasında taşıma belgesi özelliği taşımaktadır hem de fatura işlevi görmektedir. 


1.ADIM: Satış>Satıştan İade için İrsaliye ve Faturalar>Müşteri İade İrsaliyeli Faturası (Satıştan İade) (STOK75I) ekranı açılır. (Resim1)

Resim1


2.ADIM: Yeni diyerek bir belge alınır. İlgili Müşteri Carisi seçilir. (Resim2)

  • Stok yönetimi ve muhasebe süreçlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesi açısından Depo seçilmelidir.
  • Eğer iadesi yapılacak ürün/ürünler carinin sevk adresinden farklı bir yere gönderiliyor ise sevk adresi girilmelidir. 


 Resim2


3.ADIM: İade bilgileri manuel olarak oluşturulmak isteniyor ise Hızlı Giriş tabından oluşturulabilir. Stok Kodu, İşlem Miktarı, Fiyat Bilgisi ve KDV bilgileri girilebilir. (Resim3)

 

Resim3


  • İade Satınalma Faturası Kaydedilen Satış Sipariş No ve İade Satınalma Faturası Kaydedilen Satış Siparişi Artikel Numarası seçilir ise iade edilen ürün/ürünlerin daha önce hangi satış siparişinden oluşturulduğu, hangi ürün numarasıyla sisteme girdiği ve hangi faturaya ait olduğunun takibi kolaylıkla yapılabilmektedir. İhtiyaç durulur ise açıklama girilebilir. (Resim4)

Resim4


4.ADIM: İrsaliyeli İade Faturası, satış faturasından seçim yapılarak oluşturulmak isteniyor ise Satış Faturası Satırlarından Seçim tabından kriter verilerek seçimi yapıldıktan sonra Süzme işlemi ile aktarılabilir. (Resim5)

Resim5


5.ADIM: İlgili UBL Satınalma Faturası seçildikten sonra UBL e-fatura modülünü açarak "Yazılım Bağlantısı Alanlarını Güncelle” Komutunu Çalıştırıp Kaydet butonuna tıklanır. Bu işlem, UBL belgesine ilgili iade faturasını bağlayarak iade faturasının UBL belgesi ile ilişkilendirilmesini sağlar. Bu kayıt aynı belge birden fazla kez kaydetme sorununu önleyerek mükerrer kayıtların oluşmasını engellemektedir. (Resim6)


Resim6


  • “e-Fatura’ya Ait Numaraları UBL Faturadan Kontrol Ederek Temizle veya Güncelle” butonu seçilen e-fatura numarasını UBL faturası ile karşılaştırır. Eğer numara hatalı veya yanlış ise bu buton ile düzeltilir ve güncellenir. (Resim7)


Resim7


  • Ba/Bs Açısından e-Fatura Bilgileri alanında İşlenen Belge e-Fatura Olmayan Kâğıt Fatura mı? alanı tiklenir ise, işlenen belgenin kâğıt fatura olduğu ve e-Fatura sistemine kayıtlı olmadığı belirtilmiş olur. Bu işlem ile Ba/Bs formlarına bu kâğıt faturanın bilgileri eklenmiş olmaktadır. Dolayısıyla raporlanacak belge elektronik değil, kâğıt fatura olarak işlenmiş olur. Eğer tiklenmez ise, belge e-fatura olarak işlenir ve vergi beyanında bu fatura e-Fatura gibi raporlanır. (Resim8)

Resim8


6.ADIM: Faturaya ek bir masraf var ise Dağıtılacak Maaliyetler tabından masraf bilgileri girilerek yapılabilir. Detay tabından yapılan dağıtımın masraf tutarları görülebilir. (Resim9, Resim10)

 Resim9

Resim10


7.ADIM: İrsaliyeli iade faturasına not eklenmek isteniyor ise Fatura Dip Notları tabından ekleme yapılabilir. (Resim11)

 Resim11


  • Kaydet diyerek Müşteri İade İrsaliyeli Faturası kaydedilir.