İhracat Faturalarında Zorunlu Alanlar
İHRACAT FATURALARINDA DİKKAT
EDİLMESİ GEREKEN ZORUNU ALANLAR
Adım 1: İhracat olacak faturanın öncelikle cari hesap kartı bilgilerinde e-fatura bilgisi tabı içerisindeki “E-Fatura Senaryosu Türü” İHRACAT olarak seçilmesi gerekir.
-STOK70 > E-fatura seçenekleri ekranında fatura senaryosu ihracat seçilmiş olmalı veya ilgili caride e-fatura sekmesinde ihracat seçilmiş olmalı.
Adım 2: Ayrıca ihracat faturasında cari kartta vergi dairesi alanı dolu ise fatura oluşturulduğunda da bu alanı aktardığı için gönderildiğinde hataya düşecektir. İhracat carilerinin vergi dairesi boş olmalıdır.
-Caride VKN numarası 10 karakter ve genelde 2 rakamı (2222222222) olmaktadır.
-Caride vergi dairesi alanı boş olmalı (serbest bölgede doldurulmuş olabiliyor, silinmeli)
-Caride e-fatura sistemine kayıtlı mı işaretli olmalı.*
-Caride e-fatura sistemine kayıt tarihi alanı dolu olmalı.*
-Caride e-fatura alıcı posta kutusu(alias) alanı dolu olmamalı.*
Adım 3: Fatura oluştururken gerekli fatura alanları doldurulduktan sonra e-Fatura tabında istisna seçimi de yapılmalıdır. Yapılmaz ise dinamo hata verecektir.
-Sistem > Sabit Tanımlar > KDV Oranları ile belge niteliğine KDV oranı tanımlanmalı.
Adım 4: Satış faturası (STOK70) sayfasında e-fatura tabında İhracat e-Fatura Sevk ve Ödeme Bilgileri kısmına gelinir ve buradaki “E-İhracat için Delivery Terms/Teslim koşulları” ve “Eİhracat İçin Kargonun Nasıl Paketlenip Taşınacağı” kısımlarının dolu olması önemlidir.
Adım 5: Hızlı giriş tabından, ekli olan kalemlerimizin birinin üstüne gelerek stok kartını açıyoruz.
Adım 6: Burada ki stokumuzun G.T.İ.P alanının dolu olup olmadığına bakmalıyız. 12 haneli sayı olmalı.
Her ekli stokun G.T.İ.P kodunun var olması önemli.
-Stok kalemlerindeki GTİP bilgileri doldurulmalıdır veya STOK70 satış faturası kalemlerinde doldurulmalıdır.
- STOK70 > E-fatura seçenekleri ekranında döviz cinsinden mi hesaplanacak? seçilmiş olmalı -STOK70 > E-fatura seçenekleri ekranında istisna kodu seçilmiş olmalı.
- STOK70 > E-fatura ekranında teslim şartı ve gönderim şekli seçilmiş olmalı.
Adım 7: G.T.İ.P alanı doldurulduktan sonra satış faturası sayfasına geri dönüp hızlı giriş tabından stok kodumuzun üstüne gelip sağ tuş > Satır detayı (veya F4 ile)’na geçmeliyiz.
Adım 8: Açılan sayfada “İhracat e-fatura için GTİP bilgileri” tabına gelip aşağıda bulunan “Tüm Satırları Stok Kartlarından GTİP, Hacim ve Ağırlık Bilgilerini Getir.” Butonuna bastıktan sonra GTİP numarası otomatik gelir. Daha sonradan bu sayfadan çıkıp satış faturası sayfasından kaydet butonuna basılır.