ENFLASYON DÜZELTME FİŞİ | STOK24EF

ENFLASYON DÜZELTMESİ İÇİN SIRASI İLE KONTROL EDİLEN ALANLAR

Enflasyon düzeltmesi öncesi maliyet muhasebesinin çalıştırılmış olması gerekmektedir. Stoklara ilişkin düzeltmede kullanılacak katsayılar VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 555) belirtilen esaslara göre geliştirilmiştir.


  1. Enflasyon Endex Tanımları (TABL9Q) uygulamasında Yurt İçi Üretici Fiyat Endekslerinin tanımlanması gerekmektedir. Paylaşımda bu belge bulunmaktadır, paylaşımdan bu tanımlamalar doldurabilir. (Resim1)

Resim1

  1. Stok Enflasyon düzeltme için;

 Stok> Düzeltme işlemleri> Stok Enflasyon Düzeltme Fişine gidilir. (Resim 2)

Resim2

3.Yeni butonuna tıklanarak yeni bir belge açılır. Tarih alanı 31/12/2023 olarak düzeltilir. Bu ekranda Stok kartı kriterleri, stok hareket kriterleri ve diğer ek kriterler mevcuttur. Bunlarda kullanılarak kriter verilebilir. Belge üzerinde bulunan kriterler aynı zamanda kaydedilmektedir. Daha sonrasında Mevcudu Olan Stokların Hareketlerini Listele butonuna tıklanır. (Resim3)

Resim3

4.Stok Hareketleri Listesine gelinir. Bu alana stok olarak hareket görmüş ve kalan miktarı olan stoklar gelmektedir. Örnek olarak Siyah boya stoğunu incelersek; belirli aralıklarda işlem görmüş ve kalan miktarı 80’dir. Kalan TL Maliyeti 1.870,59 ‘dur

(Resim 4)


Resim4

5.Stok Gruplama ve Hesaplama Yöntemi tabına gelinir. Stoklarda belirtilen gruplama kriterlerine göre değerleme hesaplanacaktır. Gruplanmış stok üzerinden hesaplanmış değerleme tutarı, envanterde bulunan stoklara maliyet orantılı dağıtılmaktadır.

Bu tabda 31/12/2023 vergi dönemi katsayı hesaplama seçenekleri mevcuttur. Üç farklı hesaplama yöntemi mevcuttur. Hangisi ile işlem sağlayacaksanız onu işaretlenmesi gerekmektedir. İlgili hesaplama yöntemi işaretlendikten sonra Hesapla butonuna tıklanır. (Örneğimizde Basit ortalama işaretlenmiştir.) (Resim5)

Resim 5

6.Basit Ortalama tabına gelinir. Toplulaştırılmış Basit Ortalama yönetime göre bir değerleme hesaplanmış ve listelenmiştir. Siyah boya stoğu ele alınırsa;


  • Dönem sonu net stok değeri
  • İlgili hesap dönemine ait fiyat endeksi (Yİ-ÜFE)
  • Bir önceki geçici Vergi Dönemine Ait Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)
  • Enflasyon düzeltme katsayısı 
  • Düzeltilmiş Değer
  • Düzeltme Değer alanları gelmektedir. 

Dip toplamda Toplulaştırılmış Basit Ortalama yöntemine göre Toplam Dönem Sonu Net stok Değeri, Toplam Düzeltme Değeri ve Toplam Düzeltilmiş Değeri görebilirsiniz. (Resim 6)


Resim6

  • Stok gruplama ve hesaplama yöntemi tabında hangi hesaplama yöntemini seçtildi ise o taba gelip değerleme incelenebilir. (Resim7)


Resim7

7.Son olarak Enflasyon Düzeltme Fişi Satırları tabına gidilir. Bu tabda değerlenen tutar gelmektedir ve bu gelen tutar stok hareket detaylarına eklenecektir. Kontrol sağlandıktan sonra fiş kaydedilir. (Resim 8)

Resim 8

8.Enflasyon düzeltme fişini kaydettikten sonra ilgili stok hareket detaylarına giderek değerlenen maliyeti görebilirsiniz. 

Örnek olarak siyah boya stok hareketlerine gidildiğinde herhangi bir giriş çıkış olmadan 54,49 TL nin eklendiğini görebilirsiniz. (Resim9)

Resim9

  • Gerçek yönteme göre hesaplama yapıldığında;

Gerçek yöntem tabına gelinir. Bu defa bu stok hangi dönemde envanterimize girmişse o dönemden kalan değere göre bir değerleme hesaplaması yapılmaktadır. (Resim10)

Resim10

  • Her dönemdeki maliyet ilgili döneme ait endeksle hesaplanmaktadır. (Resim11)

Resim11

Siyah boya stoğu ele alınırsa basit usule göre 54,43 TL değerleme söz konusuyken gerçek yöntem ile değerlemede 363,01TL olarak hesaplamaktadır. 

Farklı ürün gamlarında farklı hesaplama yöntemleri kullanılabilmektedir.