CARİ HESAP İŞLEM FİŞİ HAZIRLAMA 


Cari hesap işlem fişi müşteri veya tedarikçiler ile yapılan işlemleri kaydetmek için kullanılan işlem fişidir. Cari hesap işlem fişi, işletmenin finansal durumun takip etmek ve muhasebe işlemlerinin kaydetmek için kullanılan ekrandır.


DinamoERP ile Cari Hesap İşlem Fişi oluşturma;



  1. Adım: Finans>Cari Hesap İşlem Fişleri> Cari Hesap İşlem Fişi ekranı açılır. (Resim1)



Resim 1




2.Adım: Yeni bir belge açılır. Cari Hesap Kodu seçilir. Muhasebe Hesap Numarası seçilmelidir. Açıklama kısmı isteğe göre nasıl takip edilmek isteniyorsa girilebilir. (Resim2)


Resim 2


3.Adım: Alacak ya da Borç tutarı girilmelidir. Burada hem alacak hem de borç aynı anda yaratılabilmektedir.





4.Adım: Satırlarda bulunan Para Birimi Cari Hesap kartında “Varsayılan İşlem Para Birimi” alanından otomatik olarak gelmektedir. (Resim3, Resim4) 


Resim3


Resim4


  • Cari Hesap İşlem Fişi oluşturulurken istenildiği durumda Para Birimi manuel olarak değiştirilebilmektedir. 


5.Adım: Para Birimi euro olarak giriliyorsa Kur bilgisi girilmelidir. Günlük kur bilgileri Dinamo’dan çekilebilmektedir. Bu bilgileri çekmek için Sistem tabından Günlük Döviz Kurları (EXCRAT) ekranına gidilerek tarih bilgisi ile yapılabilmektedir.



  • Cari Hesap İşlem Fişinde Hangi Kur olduğu seçildikten sonra Kur bilgisi otomatik olarak Günlük Döviz Kurlarından çekilecektir. (Resim5)

 Resim5




6.Adım: Kağıt fatura ise bunu bildirirken satırlar arasında bulunan İşlenen Belge Fatura ise (E-Fatura olmayan) Kağıt Fatura mı? alanı tikli olmalıdır. (Resim6)


Resim6



7.Adım: Cari Hesap İşlem fişi oluşturulurken KDV ödemeleri ve tahsilatlarını bildirmek için Dağıtım Anahtarı çalıştırılmalıdır. Burada tanımlanmış daha önce oluşturulmuş olan dağıtım anahtarlarından ihtiyaca yönelik olan hangisi ise seçilmelidir. (Resim7)


Resim7




8.Adım: Oluşturulan Cari Hesap İşlem Fişi muhasebeye entegre edilmek istendiğinde ekranda en üstte bulunan işlevler menüsünde “Muhasebe Entegrasyonu” ekranına gidilmelidir. Burada “Konsolidasyon/Mali Dönem (Defter) Kodu” seçilmelidir. Seçim tamamlandıktan sonra “Bu Belgenin Son Kaydedilmiş Halinden Muhasebeye Entegre Et” butonu ile entegre edilmelidir. Muhasebe Entegrasyon Statüsü “Entegre Edilmiş” şeklinde olmalıdır. Çıkış butonu ile entegrasyon işlemi kaydedilmiş olmaktadır. (Resim8)


Resim 8


  • Burada şuna dikkat edilmelidir; Muhasebe entegrasyonu tamamlandıktan sonra Kaydet butonuna basılırsa gerçekleşen entegrasyon bozulmuş olmaktadır. “Entegrasyon Gerekiyor” statüsüne düşmektedir. Bundan dolayı entegre edildikten sonra direkt çıkış butonuna basılmalıdır. (Resim9)


 Resim9





9.Adım: Cari Hesap İşlem Fişinden Virman işlemi de yapılmaktadır. 


  • Bu işlemi yeni bir belge açarak iki satırda yapılmaktadır. 2 satır için de Cari Hesap Kod’u seçilmelidir. Virman İşlemi yapılacağı için VR sütununda Virman seçilmelidir. İhtiyaca göre açıklama eklenebilir. (Resim10)


Resim10




  • Orijinal Borç ve Orijinal Alacak tutarları girilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus iki cari için Para Birimlerinin aynı olmasıdır. (Resim11)


Resim11