Cari Hesap Açılış Fişi
Kullanılması gereken program Finans menüsünde Cari Hesap Açılış Fişidir. Programa girildikten sonra işlevler menüsünden ”Başka Firmadan Açılış Kopyala” seçilir ve karşınıza aşağıdaki ekran çıkar.
Bu ekranda cari hesap bakiyelerinin hesaplanıp alınacağı firma seçilir. Fiş satırları için gerekli olan açıklama ve nitelik girildikten sonra aşağıda detaylı olarak anlatılan devir alınma şekli seçildikten sonra “İşlemi Yap” tuşuna basarak hesaplatma başlatılır.
Cari hesap bakiyelerinin hesaplanmasında üç türlü devir alma şekli vardır. Bunlar:
- Ortalama Vade ve Belirtilen Vade Farkı Oranı İle
- Açık Hareket Detayları ve Hareket Vade Farkı Oranı İle
- Eşleştirilmemiş hareketlerin devri (eşleştirmeyi kullandığınız cari hesaplar için veya tümü)
İlk şekilde bir cari hesabın bakiyesi öncelikle hesaplanır. Sonra bu bakiyeyi oluşturan evrakların ortalama vade tarihi hesaplanarak, her cari hesap bir satır olmak üzere yazılır. İkinci şekilde ise cari hesabın bakiyesini oluşturan evraklar (her evrak bir satır olmak üzere) vade tarihleri ile beraber yazılır.
Kullanıcının dikkat etmesi gereken son nokta ise dövizli hareketlerin açılışının nasıl yapılacağıdır. Normal şartlarda cari hesaplar işlem gördükleri döviz cinsleri ile devredilir. Ancak alt kısımda yer alan birleştirme seçeneği işaretlenir ise program tüm dövizleri unutup işlemin yapıldığı zaman belirlenen TL tutarlarını baz alarak tek bakiye hesaplar ve bunu TL olarak devreder (TL parametresi işaretlenmelidir). Cari Hesap Devirleri Hakkında Notlar:
- Devir işlemi defalarca yapılabilecek bir özelliğe sahiptir. Yani önceki yılda yapılan herhangi bir düzeltme yeni firmaya tekrar devir yolu ile aktarılabilir. (Eşleştirmeli yapılan devirlerde yeni yıl içinde de eşleştirme başladı ise bu mümkün olmayabilir).
- Devir işlemi birden fazla fiş ile de yapılabilir.