BA/BS 


BA: Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim  

BS: Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim 

 

Nedir: Mal ve/veya hizmet alımlarını Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (BA), Mal ve/veya hizmet satışlarını ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (BS) kısa adları ile BA - BS formları, Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin bir kişi veya kurumdan (KDV hariç) 5.000 TL ve üzerindeki faturalarına istinaden düzenlediği bildirim formlarıdır. 

Amacı: Fatura/fiş kesilen kişiyle karşılıklı mutabakat yapabilmek için gereklidir. Örneğin; devlete bildirim yaparken; alıcı olan A Firması BA olarak bildirirken, satıcı olan B firması BS olarak bildiriyor. Devlette ikisini karşılaştırıyor. (Naylon/Sahte faturayı önlemek için) Eğer karşı tarafla mutabık kalınmazsa iki taraftan birinin bilgileri doğru değildir. Düzeltilmesi gerekir. Eğer bilerek yanlışlık yapılıyorsa (kara para aklama, vergi kaçırma vs) devlet tarafından cezalandırılır. 

 

 

Eski sürümü kullanılmıyor. Bu sürümden elde edilen XML’in türü yenisiyle uyuşmuyor. 

 

Adım 1: “Yeni” butonuna tıklayarak yeni bir sayfa açılır. 

 

 

Adım 2: Başlangıç ve bitiş tarihi 1 aylık süre içinde verilir. Çünkü BA-BS’ler ayın ilk günü ve son günü arasında yapılır (01.01.2019-31.01.2019) ve verinin gelebilmesi için muhasebenin ilgili aylarda ilgili carilere kayıtlı olması gerekir. 

 

Adım 3: “BA – BS Formu Türü” seçilir. 

(BA: Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim BS: Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim) 

 

 

 

 

Adım 4: “Konsolidasyon Dönemi(Defter Kodu)” yazılması zorunludur. 

 

Adım 5: “Hesapla” butonuna tıklayarak hesaplama yapılır. 

 

 

Adım 6: Dosya dizini oluştuktan sonra “XML Dosyası Oluştur” butonuna tıklanır.  Şekil1 

 

Şekil2 

 

 

  

Adım 7: Dosya dizinin olduğu konuma XML oluşur.  

(Dosyanın isim anlamı: BA-seçilen BA ile başlar. 2019-Konsolidasyon Dönemi. 01-İstenen ay) 

 

 

Adım 8: Müşteri XML dosyasını Genel İdare Başkanlığı (GİB)’na gönderir. 

 

Adım 9: Seçenekler kısmı isteğe ve firmaya göre değişkenlik gösterebilir. 

 

 

 

Adım 10: İşlemler sekmesinde ki BA-BS Formu Türünde seçilene göre BA’ya dahil olan olan fişlerin, faturaların, carilerin detayları yer alır. Hatalı kayıtları (Belgede yanlışlık, eksiklik olması) ve hatanın sebebini gösterir.  Şekil1 

 

 

 

 

Şekil2 (Hatanın neden kaynaklandığını gösterir.) 

 

 

Adım 11: Tek bir Cariyi detay kısmından gruplayarak özet bir şekilde buraya getirir. Detay kısmındansa özet kısmı daha önemlidir. 

Şekil1 

 

 

 

Şekil2 

 

 

Bazen Müşteriler ÖZET alanındaki carilere mail göndermek ister. Tek tek göndermek yerine buradan bütün carilere mail atılabilir. (Her müşteri için geçerli değildir. Özel makro yazılmış olması gerekir. Listele kısmında ki makroların başına ++ olanlar her firma için geçerli olanlar yani dinamonun kendisinde olan makrolardır.) 

 

 

 

İki tane olmasının sebebi formların içi farklı olabilir. Kontrol edilerek doğru/ istenilen form seçilir ve listele butonuna tıklanıır.  

 

Sistemin gönderdiği mail aşağıdaki çıktı gibidir; 

 

 

Bunların dışında müşteri bir de Excel isteyebilir. (Listele kısmında excele ait makro ++ ile başladığı için her firma yapabilir.) 

Şekil1 

 

Şekil2 

 

*Özet kısmında gösterdiği bütün hepsini Excel’e atıyor. 

 

Şekil3 

 

 

BA-BS’de çıkabilecek hatalardan bir örneği de “Ülke Kodu Hatası”dır; 

 

 

 

 

 

*BA-BS XML oluşturulduğunda ülke kodlarınıda alır. Çünkü bildirim yapılırken ülke koduylada bildirim yapılır. Eğer cari hesap kartına ülke kodu girilmezse, ülke kodları XMLe boş, eksik gelir. Böyle bir hata alınırsa ülke kodu doldurulup, işlemleri baştan yapıp, XML’i tekrar çekmek gerkir. (Ülke kodu olmayan hesaplar sorun çıkarır. Hepsinin ülke kodu olması zorunludur.)